Seniorenraad Tytsjerksteradiel

seniorenraad tytsjerksteradiel

Op woensdag 21 oktober maakte ‘Werkgroep Trynwalderein’ kort kennis met de ‘Seniorenraad Tytsjerksteradiel’. Dit gebeurde in het Maskelyn in Hurdegaryp waar de raad haar openbare vergaderingen hield. Na een korte inleiding over Trynwalderein volgde een levendige gedachten uitwisseling.

Diverse leden van deze raad gaven, veelal op basis van praktijkervaring, hun individuele mening en advies. Trynwalderein werd uitgenodigd een stukje te schrijven voor op de website van de raad.

Adviezen vanuit ‘Seniorenraad Tytsjerksteradiel’:

  1. Leg vooral de nadruk op persoonlijke contacten. Ga met mensen in gesprek. Alle andere manieren van communicatie kunnen daar niet aan tippen.
  2. Leer van de initiatieven die er al zijn. Kijk ook goed naar het succes van allerlei activiteiten die vanuit de kerkelijke gemeenschap worden opgezet.
  3. Besteed aandacht aan privacy en integriteit. Als je mensen steun geeft kom je in een intiem domein. Je krijgt dingen te horen die zeer privé zijn. Daar moet je als ‘hulpbieder’ mee om kunnen gaan. Je moet te vertrouwen zijn. Waar dat vertrouwen wordt geschonden kan het erg mis gaan. Dit legt een verantwoordelijkheid bij de organisatie.
  4. Hou een duidelijke grens aan tussen vrijwillige en professionele steun. Sommige situaties zijn zo complex dat je daar professionals de leiding moet geven.
  5. Ga eens op bezoek in Eastermar. Daar zijn 75 vrijwilligers actief. Ze hebben daar ook een telefonische bereikbaarheidsdienst georganiseerd waar mensen iedere dag telefonisch terecht kunnen.
  6. Kijk ook eens naar het succes van ‘Tiid foar in bakje’. Een drukbezochte inloop waar mensen rondom een gratis bakje koffie van alles bespreken.
  7. Mooi dat jullie zo goed gebruik maken van de professionals van KEaRN.