Positief getest

Lente, het mooiste seizoen van het jaar. Het heeft één nadeel: er zijn veel pollen in de lucht. Daar heb ik ieder jaar nogal wat last van:,een verstopte neus en soms tranende ogen.

Wel heel mooi, die lentekleuren zien door traanogen. Het is bijna als kijken door een caleidoscoop. ‘Avonds, na de eerste pollenreactie, zei mijn lief: “Zou je je voor de zekerheid niet even zelf testten?” We hebben die testers in huis! Voor € 5,00 bij het Kruidvat gekocht. Het sipper-pakketje gepakt en maar eens bekeken wat erin zit en wat je moet doen. Een instructiebrief, een inhoud-afvink brief, een buisje met vloeistof, een dopje, een wattenstaafje, een zakje drooghoud-kristalletjes en een testertje.

Tot tranen toe bewogen onderging ik de zelftest. Ook mijn lief deed de zelftest. Om het kwartier rond te krijgen eerst maar een kop koffie genomen met een lekkere koek erbij. Bij mij was het na 1 minuut al duidelijk. Positief! En bij mijn lief: Negatief. Dan moet je even tot jezelf komen om de informatie tot je door te laten dringen. Een schok, ongeloof, ontkenning, realisatie, besef, actie. Start Circus. Eerst de GGD bellen, afspraak maken, daarvoor doe je eerst een quiz, geboortedatum, toedracht klachten, burger-service nummer. Dan een vrolijk muziekje om de wachttijd door te komen en dan krijg je een testtijd aangeboden.

Dan komt het diepe besef. We lopen met z”n allen tegen code zwart aan in de ziekenhuizen. 10 dagen terug al gevaccineerd met Astra Zenica. Hoe zal het komen….?

Wie moet je nu zo snel mogelijk informeren en waar heb je het opgelopen? Je hebt meer dan een jaar aan alle regels gehouden, elk gevaar vermeden…. Onzekerheid overvalt je, maar je staat op en gaat in de actiemodus. Je gaat je werkgeven informeren en de personen die je vandaag gezien hebt.

Op de testlocatie word je naar de juiste parkeerplek geloodst, de gastvrouw leidt je naar het juiste loket, weer een check wie je bent en dan de hamvraag: wilt u een snel-test of een PCR? Beide testen maken qua zuiverheid niet veel uit. Met een snel-test krijg je een stickertje met streepjescode mee en met de PCR krijg je een buisje met een QR-code erop.

En ik koos voor snel, dan kan ik na 4 uren weer door, dacht ik. Het is wat, toch positief! Ik heb twee nieuwe afspraken gemaakt, 1 voor mezelf en 1 voor mijn lief: PCR. Na de allereerste tests waren we al in quarantaine gegaan.

Snel naar de testlocatie, daar gingen ze diep graven om Covid-19 te vinden. Terug naar huis! Kop koffie en geen koek, die kilo”s moeten er bij voorbaat af. Het is wat, we sluiten onszelf met genoeg proviand op en maken er het beste van. Gelukkig ben ik er niet ziek onder.

Dan begint het volgende feest. Bron- en contactonderzoek. In ons geval is de bron al duidelijk maar nu moeten alle contacten gewaarschuwd worden en zich laten testen. Dit is een tijdrovende kwestie. Ook hebben we de corona meld-app geactiveerd en dat werkt weten we nu. Na 5 dagen doen we een snel-test, mijn lief is nog steeds negatief en ik nog steeds positief. Ik neem een kopje koffie met koek!

Posityfke