Kamferspiritus-glycerine

Het is wat schraal weer. De handen krijgen kloven en barstjes van dit weer en het oneindige desinfecteren. We wassen onze handen stuk, volgens Rutte, demissionair minister-president.

Het doet me denken aan de tijd van de grote schoonmaak. Bij ons op het dorp kregen alle vrouwen rond dezelfde tijd last van het schoonmaakvirus. Himmelje.

Het linnenrek kwam buiten, hierop afwisselend gordijnen en dekens. De klok-wasmachine aan. De vloerkleden eruit en de winterjassen/ kleding. Wjirje! En de mattenklopper werd vlijtig gebruikt. De zon is tegen de huisstofmijt een probaat middel. Hoewel…., de naam huisstofmijt was nog niet eens bekend in die tijd.

Daarna werden er emmers vol groene zeepsop en sodawater gemaakt met bijna kokend water.Alles werd geboend, gesopt, geschrobd en gewassen. Koortsachtig werd er gewerkt. Na 1 ½ week was het virus uitgewoed. Dan kwamen de zomerkleren aan en werd er een permanenttje in het haar gezet. Maar de handen waren dan werkelijk stuk gewassen. Er werd dan een bezoek aan de drogist in het dorp gebracht en kamferspiritus-glycerine gekocht. Het was een agressief goedje dat lekker rook en goed werk deed.

Het is wat, ik zie veel gelijkenissen met die tijd.

Posityfke